Produkten på bilden kan vara extrautrustad.

Timmerfräs till Solosågen

 

Från stock till stuga med timmerfräs från Logosol

 

Timring går som en dans med Logosols timmerfräs. Snabbt och enkelt sågar du till blocket och fräser både blockets översida och undersida utan att lyfta av såg eller fräs. Det finns stål för tillverkning av block från 3 till 8 tum.

 

Du kan också planhyvla eller profilhyvla med stål för Logosols hyvelmaskiner. Släthyvling av blockens insidor eller profilering av takåsar och stolpar har visat sig vara en intressant möjlighet. Timmerfräsen finns att få med elektriska motorer på 3 resp. 4 kW. Nu finns även möjligheten att driva Timmerfräsen med en bensinmotorsåg. Kontakta oss för mer information.

 

Timmerfräsen kan användas tillsammans med Logosols automatiska matning.

 

timmerprofiler

 


 

"Om du fräser stockarna med en timmerfräs blir timmerstommen klar på en tredjedel av den tid det skulle ta om du formar timmerblocken för hand."

 

Tycho Loo,

Timringskurskursledare på LOGOSOL

bengt-olov

 


 

Fakta om knuttimring

 

I Norden är det främst granen och furans långa, raka stammar som använts när det gäller byggtekniken med liggande timmer. Metoden har många fördelar om man jämför med stående timmer. Man slipper springor i väggkonstruktionen och kan behärska träets rörelse. Om timringen är riktigt utförd medför stockarnas krympning endast att väggen sjunker samman motsvarande stockvarvens krympning. Tekniken kräver att skarven mellan timmervarven är exakt anpassad och tät. Knutar i hörnen och vid mellanväggarna gav konstruktionen stabilitet.

 

Knutens utseende varierar. I Sverige finns 250-300 varianter. Tekniken finns idag främst i Nordeuropa, Karpaterna, Alperna, Pyrenéerna, Kina, Japan och Nordamerika. Den äldsta daterade timmerbyggnaden i Sverige är Granhults kyrka i Småland (1217), och det äldsta profanhuset är kyrkhärbärget i Älvdalen (ca 1285).

 

En primitiv knuttimringskonstruktion har påträffats i Schweiz från den yngre stenåldern, och andra enkla förhistoriska timringar är kända i Europa och Asien. Det äldsta svenska belägget är en gravkista i Gödåker, Uppland (300-tal). Väl uppförda hus i knuttimring uppträder i Östeuropa mot första årtusendets slut. Enligt en omstridd teori spreds tekniken strax efter år 1000 till de nyanlagda kungliga stödjepunkterna Sigtuna, Oslo och Nidaros (Trondheim) genom förbindelser med hovet i Novgorod. Från dessa städer nådde den landsbygden. Sveriges förnämsta exempel är Ornäsloftet.

 

Källa: Nationalencyklopedin

 


 

Tekniska data

Kutter: 4 spår för profilstål eller planstål
Bredd/Diameter: 210 mm/72 mm
Varvtal: 7600 v/min
Max. stålutstick: 25 mm
Vikt: 36 kg
Strömförsörjning: 3-fas, 400V, 16A
Motor: 3 kW elmotor, 4 kW elmotor eller din egen motorsåg

se_livstids_support

Livstids support

 

Obegränsad support när det gäller produktkunskaper och bruket av produkterna.

se_trygghet

Öppet köp i 60 dagar

Du vet väl att du kan testa produkterna i lugn och ro?

Vi ger dig alltid rätten att, skicka artiklar i retur inom 60 dagar från leveransdag, om de ej motsvarar dina förväntningar.

se_trygghet

2 års garanti

Vi lämnar 2 års garanti på alla nya maskiner. Garantin täcker tillverkningsfel och problem som uppkommit under normal användning. Undantag från garantin är förslitningsdetaljer som remmar, svärd och kedjor.

se_snabba_leveranser

Snabba leveranser

Leveransen sker vanligtvis omgående från vårt lager. Under högsäsong kan leveranstiden förlängas något. Vi har alltid mycket snabba leveranser av tillbehör och reservdelar.

se_lang_erfarenhet

Lång erfarenhet

Tillgång till 20 års erfarenhet som marknadsledande inom småskalig träförädling.

se_personlig_service

Personlig service

Högsta personliga service är en självklarhet.

MJ Skovservice | | Telefon: +45-8172 5000 |